Sticla sablata este, probabil, una dintre tehnicile de varf, fiind foarte apreciata si utilizata indeosebi la decorarea usilor si ferestrelor
Realizata pe sticla plana, in varianta simpla, dublata sau termopan, securizata sau nu, pe matelux sau pe sticla float, sticla sablata este solutia ideala si de luat in calcul ori de cate ori nevoia de frumos este necesara. Sticla sablata poate fi decorata in multiple stiluri, din arii diverse, de la modele simple, pana la unele complexe. Procedura sablarii presupune crearea unui joc armonios intre pasaje sablate si pasaje transparente, ori intre pasaje mate si pasaje sablate. Sticla sablata este placuta privirii, discreta si adaptabila spatiului interior.
Revolutia industriala europeana a interesat si industria chimica, propagandu-se astfel in toate domeniile de activitate. Spre sfarsitul secolului IXX, artistii sticlari au reusit ca pe baza experimentelor, sa foloseasca si sa controleze acizii in decorarea sticlei, obtinand sticla decorativa matizata. Fiind un proces realizat intr-un mediu toxic, periculos, procedeul a fost inlocuit cu succes in anii ’40 de tehnica sablarii, un procedeu manual, mecanic, mai sigur. Astazi, sablarea este realizata prin utilaje cu control numeric, minim invazive, ce nu slabesc rezistenta sticlei, usurand astfel munca artistilor din domeniu.
Daca intentionati sa decorati usile sau ferestrele, tavanele sau corpurile de mobilier, sticla sablata poate fi solutia cautata. Caracteristicile sticlei (rezistenta sporita la stresul mecanic, translucenta deosebita, multitudinea de modele si de posibilitati decorative, discretia, desfasurarea pe orice suprafata, omogenitatea culorii) fac din sticla sablata o alegere sigura. Fiind o tehnica versatila, modelele sunt adaptate pentru spatiile deschise privirii (living, bucatarie, hol, ferestre) sau pot fi estompate pentru spatii cu destinatie intima (dormitoare, bai), pastrand aceeasi tema unitara pentru intreaga locuinta.
Tehnica de lucru sigura, testata si usor adaptabila spatiului interior
Construita pe o baza suport de sticla float, sticla sablata reuseste sa iasa in evidenta intr-un mod placut, discret si are capacitatea de a se integra si adapta cu usurinta spatiului interior. Sticla decorativa creata prin sablare permite trecerea luminii prin aceasta, datorita gradului sau ridicat de translucenta. De asemenea, o alta insusire importanta este aceea ca, in functie de lumina, sticla sablata imprumuta din intensitatea acesteia, lasand impresia ca isi schimba discret culoarea.